30 juni 2025

Kansrijk Funderend Onderwijs

Interview met Marieke van Krugten, programmaleider

Kun je iets over jezelf vertellen?

Zeker! Ik werk ruim 20 jaar in Amersfoort en regio. Eerst deed ik dat als welzijnswerker en later als brede school-coördinator in het PO. Een aantal jaar geleden heb ik de overstap volledig naar het onderwijs gemaakt. Momenteel werk ik als programmaleider van Kansrijk Funderend Onderwijs. Dat combineer ik met mijn werk als leerkracht voor de Taalentklas. De Taalentklas is een verlengde schooldag initiatief vanuit het PO waarbij leerlingen uit groep 7&8 extra werken aan woordenschat en begrijpend lezen. Ook ben ik projectleider van de zomerscholen van Amersfoort: de Vakantie Academie en de Rekenboost.

Wat is Kansrijk Funderend Onderwijs?

Kansrijk Funderend Onderwijs regio Eemland is een van de gezamenlijke ambities van de besturen uit het PO en VO en wordt gesteund door de gemeentes van onze regio. We werken daarbij aan het vergroten van gelijke kansen voor leerlingen in de route van het PO naar het VO. Om met elkaar goed zicht te krijgen op wat daarvoor nodig is, zijn er vorig schooljaar veel bijeenkomsten georganiseerd door onze programmaraad voor onder meer leerlingen, ouders, leerkrachten en schoolleiders. Het resultaat daarvan is een gezamenlijke visie waarin we afgesproken hebben de komende jaren te werken aan 3 doelen:

• Een later definitief passende richting op het VO, bijvoorbeeld door 2 of 3 jarige brugklassen te realiseren, en meer mogelijkheden tot mobiliteit in de onderbouw.
• Het organiseren van meer ontmoetingen tussen PO en VO collega’s en samen professionaliseren, door veel meer gebruik te maken van elkaars expertise, bijvoorbeeld op het gebied van differentiatie.
• Het versterken van de samenwerking met ouders in de route van het PO naar het VO. Een stap die we hierin al gezet hebben met BAVO is het verbeteren van de website www.vanbasisnaarbrug.nl

Wat merken scholen concreet van Kansrijk Funderend Onderwijs?

Binnen Kansrijk Funderend Onderwijs werken onder meer de Bruggenbouwers, Gerard Luitwieler (Voila) en Talitha Zervaas (het Element). Zij organiseren meerdere zaken. Zo zijn er ieder jaar intervisie bijeenkomsten waarbij collega’s uit het PO kunnen sparren met collega’s uit het VO over welk advies voor een (anonieme) leerling het meest passend is. Daarnaast hebben zij samen met een werkgroep van onderwijsprofessionals van verschillende scholen uit de regio afgelopen jaar het voortouw genomen om een Centrale Leerling Overdracht (CLO) te organiseren. Ook is er aankomende 15 oktober een gezamenlijke studiemiddag en op 12 november een Tussentijdse Terugkoppeling waarbij het VO terugkoppelt aan het PO hoe het met hun leerlingen gaat.     

Binnen Kansrijk Funderend Onderwijs wordt daarnaast veel gewerkt met onderzoeksgroepen bestaande uit collega’s uit het PO en het VO die samen met onderzoekers van onze kennispartners vraagstukken verkennen. Zo start er in september een leerwerkplaats ‘differentiatie in de onderbouw van het VO’ waar collega’s uit het PO hun kennis over differentiatie, delen met het VO. Momenteel hebben we nog een vacature voor deze werkplaats open staan! Heb je dus interesse, dan meld je aan.

De onderzoeksgroepen leveren altijd concrete kennisproducten op voor het onderwijs in de regio. Een voorbeeld is het ‘Dit ben ik’ portfolio ontwikkeld door onze COP-groep. Zij hebben daarbij samen met de Hogeschool Utrecht het ‘dit ben ik werkstuk’ voor groep 8 leerlingen uitgebouwd naar een lijn ‘dit ben ik’ vanaf groep 6 tot en met de 2e van het VO. Ook heeft deze groep theatervoorstelling ‘De Grote Sprong’ naar onze regio gehaald en meteen onderzocht op welke wijze dat bij kan dragen aan meer gesprek tussen ouders en kinderen.

Wat vinden leerlingen er zelf van?

Naast dat we veel in gesprek zijn met leerlingen, is er ook een jaarlijks jeugdplatform PO-VO. Dat zijn 15 leerlingen uit groep 8 tot en met de tweede van het VO van verschillende scholen uit de regio. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies. Vorig schooljaar hebben zij een filmpje gemaakt over het praten over ‘hoge’ en ‘lage’ schooladviezen. De boodschap die zij willen geven aan volwassenen is om te stoppen met dat soort taal. Overigens ook met zinnen zoals ‘jij hebt toch meer in je mars’ of ‘oh ja, dat is ook een mooi advies’.

Hoe weten scholen wat er beschikbaar is?

Samen met BAVO en het SWV breiden we op dit moment de website www.vanbasisnaarbrug.nl uit met een gedeelte met alle informatie over de route van het PO naar het VO in de regio voor het onderwijs zelf. Deze website wordt voor de zomervakantie gelanceerd. Dus houd het in de gaten!

Wat wil je nog kwijt?

Dat we vooral ook iedereen uitnodigen om mee te doen!